vineri, 3 aprilie 2015

Expozitie colectivă de artă religioasă la Campulung Muscel


”Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 4 aprilie 2015, ora 11.30, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul unei expoziţii de artă religioasă Viorela şi Vintilă Mihăescu.
 
Invitaţi cu lucrări în expoziţie: Cristina Ionescu Berechet, absolventă a secţiei de Conservare-Restaurare a Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi artistul plastic iconar Alexandru Marinescu din Câmpulung Muscel. ”
 
Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 - 17 aprilie 2015.
 
Vă aşteptăm!
 
Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta


Valul Grecesc- Expozitie la Muzeul Militar National” Regele Ferdinand I” 25 martie- 5 aprilie 2015

”Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Bucureşti, Statul Major al Forţelor Navale, Liga Navală Română, Uniunea Elenă din România, Asociaţia “Sculptor - marinar Laurenţiu Macarie”, TRUICART EVENTS şi Dan Tudor Truică – curator, au reușit, printr-un efort conjugat să realizeze un eveniment - reper în sfera expozițiiilor de grup de artă plastică românească contemporană: expoziţia taberelor de creaţie şi documentare TRUICART – Grecia (2013 – 2014), din Asprovalta, Corfu și Zakynthos, intitulată “VALUL GRECESC”.
Evenimentul este dedicat Zilei Naționale a Greciei (25 martie), cât și împlinirii a 155 ani de la constituirea Forțelor Navale Române și 87 de ani de la înfiinţarea Ligii Navale Române.
Vernisajul va avea loc miercuri, 25 martie 2015, ora 16.00, la Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Bucureşti.
În cadrul manifestării, ansamblul artistic "Asteria" al Comunităţii Elene din Bucureşti (solistă Silviana Arghiro), va susține un moment artistic.
Expoziția va fi deschisă în perioada 25 martie – 5 aprilie 2015.

Manifestarea reuneşte pe simeze 41 de artişti plastici, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 75 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.
Lucrările selecţionate transmit publicului iubitor de artă pasiunea, energia şi responsabilitatea actului creator.
Rezultatul întâlnirii artiştilor cu frumoasele meleaguri ale Eladei au condus, indubitabil, la săvârşirea unor lucrări care citite singular sau în contextul simezei prezentei expoziţii, întâmpină şi luminează sufletul.
Fiecare artist și-a propus să sondeze, conform sensibilității proprii, universul nemărginit al mitologiei, culturii și civilizației elene, prin formule compoziționale variate.
Pornind de la interpretări care vizează, atât prin desen cât și prin culoare, peisajele scăldate în lumina unică a mărilor Egee sau Ionică și până la particularitățile arhitectonice ale satelor - port, artiștii contureză, cu măiestrie, unicitatea spațiului spiritual grecesc.
În interpretări de factură nonfigurativă, o altă serie de participanți întreprind, printr-o abordare esențialmente cognitivă, un parcurs care pornește din interior, din străfundul ființei creatoare, către privitor, transmițând “stilizat” sensibilitatea dar și forța spiritului elen.
În ansamblu, indiferent de modul de abordare, tehnica sau subiectul ales, artiștii participanți la expoziția “VALUL GRECESC” demonstrează odată în plus că Grecia rămâne o eternă provocare, iar întâlnirea cu aceste meleaguri devine obligatorie. Mărturie a acestei năzuințe stau cele patru tabere de creație și documentare realizate în 2013 și în 2014 la care au participat 90 de pictori, sculptori și graficieni.


Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator

10 martie 2015 ”




ucrarea mea,”Visul lui Dănac”, acrilic pe pânză, 120/140 cm


Ateliere de martisoare feb-martie 2015








”Caligrafia”- Expozitie la Biblioteca Judeteana ” Dinicu Golescu” Arges, vernisata luni 9 februarie 2015

”Într-o epocă a digitalizării, la Biblioteca Judeţeană se descoperă tainele scrisului de mână şi plăcerea de a contura cu peniţa buclele literelor, la cursurile gratuite organizate în acest sens participând piteşteni de toate vârstele. „Promoţia” din acest an îşi prezintă la Palatul Cărţii lucrările de absolvire, în cadrul expoziţii intitulate sugestiv „Caligrafia – semne şi însemne”.
Lucrările de caligrafie şi de legătorie realizate de cursanţi nu sunt singurele exponate care luminează holul principal al Bibliotecii Judeţene. Vitrinele sunt înnobilate de enciclopedii, albume de artă şi cărţi de istorie a scrisului din colecţiile instituţiei. Graţie unui colecţionar particular (George Pestriţu), în standuri şi-au găsit locul şi instrumente de scris folosite de-a lungul timpului sau diferite suporturi pentru scriere.



Pe simeze sunt înfăţişate și patru iniţiale ornate anluminate, create de Cristina Ionescu Berechet, artist plastic din Bucureşti. Pentru cei care nu ştiu, anluminură se numeşte un ansamblu de motive decorative pe bază de arabescuri şi de împletituri geometrice, puse în valoare cu aur şi argint, care apar pe vechile manuscrise, în special ilustraţiile în culori vii ale manuscriselor medievale.
La realizarea afişelor ce îmbracă holul bibliotecii şi-au adus contribuţia şi profesorii care predau la Biblioteca Judeţeană limbile chineză (Olga Halibei, Tatiana Ciurea) şi persană (Mihai Cernătescu), precum şi elevi de la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Piteşti (Marius Roşu şi Casian Iordache – responsabili cu caligrafia gotică).
Printre exponate se regăsesc şi două caiete vechi de caligrafie, unul fiind editat la Piteşti, în anii 1900. Pe un perete este caligrafiată litera „M cu poale”, redată de cursanţi după Litiurghia lui Macarie de la 1508. Sub genericul „Caligrafie pentru tabloul inimii”, răsare într-un alt colţ o stampă caligrafiată în chineză de Andreea Paşca-Ghiţescu şi Alexandru V. Ghiţescu, lectori în limba engleză la Univeritatea din Changchun, China (2009).

Bibliotecara Lucreţia Picui este iniţiatoarea proiectului „Meşteşuguri uitate – Caligrafia, istoria scrisului, a hârtiei şi a cărţii. Legătoria de carte”, iar expoziţia care marchează încheierea cursului poate fi admirată până la 21 februarie. Mai trebuie adăugat că bibliotecara Gabriela Tomescu le-a predat cursanţilor istoria scrisului, a cărţii, a tipografiei şi a bibliotecii.

12. feb.2015 Articol aparut in ziarul Argesul
http://www.ziarulargesul.ro/caligrafia-expusa-cu-arta/
 



Expozitia de la Slobozia- Salonului Naţional de Artă Plastică “Atitudini Contemporane” ediţia a VIII-a 2015

 

"Genealogy"- 2014 , acrilic pe panza 
La expozitia realizata la Slobozia, am avut sansa si marea bucurie sa-l prezint pe bunicul meu intr-o ipostaza inedita.  Va dau cuvantul meu ca asa sprancene numai la Albulescu am vazut.... iar cand eram copil obisnuiam uneori sa i le impletesc ( asta pana cand si le tundea... iarasi). Pentru cunoscatori el este unicul...inegalabilul....Lică Oarna, dl profesor pentru unii  și moșul meu!

 ” Telik”(papuc)
acrilic pe pânză
 Dupa cum știți, aceasta lucrare face parte din seria ”Între Isarlâk și Bestiar”







Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea”, Slobozia, Casa Municipală de Cultură Slobozia, TRUICART Events şi Dan Tudor Truică – curator general, au avut  plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției 381 a Salonului Naţional de Artă Plastică “Atitudini Contemporane” ediţia a VIII-a 2015, miercuri, 18 februarie 2015,  la Sala Arcadia a Centrului Cultural UNESCO “Ionel Perlea”, Slobozia și joi, 19 februarie 2015,  la Casa Municipală de Cultură Slobozia.
Manifestarea recunoscută prin caracterul său itinerant şi solitar a  reunit pe simeze 55 de artişti plastici profesionişti membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care au prezentat iubitorilor de artă peste 100 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură.
Sensibilitatea dar şi dramatismul liric al lucrărilor conturează clar viziunile plastice, tendinţele şi năzuinţele participanţilor.
Expoziţia a fost deschisă iubitorilor de artă în perioada 18 februarie – 4 martie 2015.
Acestă expoziție a fost realizată cu sprijinul partenerilor TRUICART Events: Artinfonews, Sepia foto&design, BadPolitics și Asociația “sculptor marinar Laurențiu Macarie”.